Stellantis планира околу 2.250 привремени отпуштања

Stellantis планира да отпушти приближно 2.250 работници во фабриката Мирафиори во Торино на неколку недели поради слабата побарувачка, соопштија синдикатите.

Во периодот од 12 февруари до 3 март без работа ќе останат 1.250 работници кои го произведуваат електричниот Fiat 500 и уште 1.000 кои произведуваат автомобили Maserati, изјави претставник на компанијата, потврдувајќи ја изјавата на синдикатот.

Синдикатите најавија дека се загрижени за отпуштањата, повикувајќи го Stellantis што поскоро да седне и да разговара за најавениот прекин на работата.

Производителот на брендови, меѓу кои Fiat, Peugeot и Chrysler, направи слични потези минатата година во периодот од 19 октомври до 3 ноември, поради падот на побарувачката, потсетува Reuters.

Италијанскиот синдикат FIМ CISL соопшти дека граѓаните го одолговлекуваат купувањето на електрични возила бидејќи чекаат државни стимулации кои Владата во неколку наврати ги најавувала, а се уште не ги понудила.





НАЈНОВИ