Stellantis STLA Голема платформа

Stellantis најпрво го објави својот план за развој на четири различни EV платформи уште во 2021 година, а во меѓувреме објави повеќе детали за најголемата во серијата…

Платформата STLA Large ќе има батерии помеѓу 85 и 118 kWh. Со најголемите батерии и каросеријата слична на седан, Stellantis смета дека автомобилите ќе имаат опсег од 500 милји (околу 800 километри), а исто така вели дека врвната варијанта на автомобилот со погон на сите тркала може да забрза од 0 до 100 километри на час за околу две секунди.. Ќе биде возможен и погонот на предните и задните тркала. Достапно ќе биде и брзо полнење од 270 kW.

Автомобилите ќе имаат архитектура од 400 или 800 волти, а иако е направен првенствено за електрични возила, во него може да се сместат и хибридни погони или мотори со внатрешно согорување.

Stellantis вели дека платформата ќе биде наменета за возила со растојание помеѓу оските што изнесува помеѓу 2870 и 3075 mm и растојание од подлогата помеѓу 140 и 288 mm.

Dodge и Jeep ќе бидат првите кои ќе ја користат платформата во 2024 година, па можеме да претпоставиме дека неодамна објавениот Jeep Wagoneer S со 600 КС ќе се базира на оваа нова архитектура.

Вкупно осум STLA Large возила ќе бидат лансирани помеѓу 2024 и 2026 година, меѓу другите за Alfa Romeo, Chrysler и Maserati

НАЈНОВИ