Tesla го намали можниот опсег на Model Y

Tesla ги намали проценките на досегот за две возила Model Y и тоа за Model Y Long Range и за Model Y Performance, за шест проценти…

Ова го намалува досегот на Model Y Long Range на 500 километри од 532 километри и Model Y Performance на 458 километри од 490 километри. Неодамна лансираниот и достапен модел Y со погон на задните тркала не е засегнат и го задржува опсегот од 420 километри.

Претходно претерување или некоја друга причина?!

 Нема официјална причина зошто компанијата ги намали процените за опсегот, но долго време е јавна тајна во индустријата дека има тенденција да ги преувеличува овие метрики. Всушност, Јужна Кореја и наметна голема парична казна на компанијата токму поради оваа причина. Исто така, имаше тврдења дека Tesla има „диверзантски тим“ во персоналот за да ги откаже или минимизира поплаките за услугите поврзани со опсегот.

Со други зборови, компанијата веројатно го направила овој потег така што процените на нејзиниот опсег попрецизно ја одразуваат реалноста. Не дека старите проценки беа директни лаги. Пресметките на опсегот претпоставуваа само совршени временски услови со совршен возач кој управува со возилото со максимална ефикасност. Во реалниот свет, ова е многу ретко случај.

ЕПА спроведува многу од овие тестови и признава дека недопрените (идеалните) услови за возење многу ретко ќе одговараат на вистинските променливи. За таа цел, агенцијата им дава на производителите одредена слобода во зголемувањето или намалувањето на процените на опсегот по спроведувањето на нивните сопствени тестови. Многу производители избираат доброволно да ги намалат процените за опсегот за подобро да се совпаднат со очекувањата на возачот. Се чини дека Теslа тргна во друга насока.

Дури и алгоритмите на Теslа ги признаваат овие неточности. Ако целосно го наполните Model Y и поставите дестинација која е оддалечена 420 километри, алгоритмот за навигација автоматски ќе ве насочи кон Supercharger. Ако досегот навистина беше, да речеме, 532 километри, не би требало да работи. Засега, овие промени се однесуваат само на изданијата Long Range и Performance Model Y. Не знаеме дали другите возила на Tesla ќе добијат ревидирани проценки за досегот.

Компанијата нема оддел за односи со јавноста/комуникации, што е во типичен начин/стил на еден од основачите и актуелниот сопственик Илон Маск (Elon Musk), така што медиумите и немаат кому  директно да се обратат за повеќе информации.

 

НАЈНОВИ