Теslа имаше тешка прв лвартал

Производителот на електрични автомобили Теslа имаше тепјо прво тримесечје од годинава, губејќи речиси 30% од вредноста на акциите од година до денес…

Компанијата е погодена од многу предизвици од повлекување автомобили до намалување на цените и загриженост за управувањето поради извршниот директор Илон Маск (Elon Musk).

Аналитичарот на Wedbush Securities, Ден Ајвс (Dan Ives), долгогодишен „bik“ (или оптимист) на Теslа го нарече овој квартал „кошмар“ за Тесла. Аналитичарот рече дека долгорочно гледа на Tesla, и покрај „формирањето на краткорочен темен облак за побарувачка од бура“.

Ајвс напиша дека кога Теslа ќе ги објави глобалните испораки следната недела, тоа нема да биде „момент на славење за биковите, туку кварт за фластер за инвеститорите на Теslа“.

Аналитичарот додаде дека Tesla се занимава со проблеми околу нејзината надградба на Model 3 Highland во САД, заедно со забавување на продажбата во Европа.

Сепак, Ајвс забележа дека „најголемото и нај загрижувачко прашање за Теslа“ е Кина бидејќи „зголемената конкуренција во електричните возила и продолжената војна со цените го направија овој клучен пазар многу предизвик за Теslа минатата година, а особено овој квартал“.

„Веруваме дека приказната за Теslа е негативна како што видовме во изминатите неколку години, кога Маск/Теslа беше нападната од мечки од сите страни. Но, за разлика од другите времиња, сега е оправдана бидејќи растот е бавен“, напиша тој.

„За Маск, ова е вилушка на патот да го помине Теslа низ овој турбулентен период, во спротивно би можеле да претстојат помрачни денови“, рече аналитичарот.

Во меѓувреме, Адам Џонас (Adam Jonas ) од  Morgan Stanley, уште еден бик на Теslа, ја намали проценката на својата пратка за првиот квартал на 425.000 од 469.000. Џонас, исто така, ја намали својата прогноза за испорака за целата година на 1,95 милиони единици.

На почетокот на март, Џонас издаде белешка до инвеститорите во која ги намали проекциите за заработката за 2024 година за Tesla за 25%, велејќи дека EV гигантот може „потенцијално“ да загуби пари оваа година. Џонас ја намали својата целна цена на Tesla на 320, од ​​345, и ги намали проекциите за заработка по акција за 2024 година за Tesla на 1,51 $, од неговото претходно мислење од 2,04 $ по акција.

 

НАЈНОВИ