Toyota Mirai модел за 2024 година

Револуционерниот Mirai на Toyota, седан со водородни горивни ќелии, има голем број технолошки достигнувања за 2024 година со нови и проширени карактеристики и функции за безбедност, практичност и поврзување и забава во возилото…

Во сегашната генерација, со инсталирање на дополнителен (трет) резервоар за водород, досегот се зголеми за 30% и сега изнесува одлични 650 km. Резервоарите се распоредени во форма на буквата Т, а најдолгиот е поставен надолжно во средината. Севкупно, тие можат да задржат 5,6 кг водород, во споредба со 4,6 кг во двата резервоара на поранешниот Mirai.

Mirai, благодарение на поголемите празнини, достигна речиси пет метри (4975 mm), а ширината на возилото е зголемена за 75 mm. Високонапонската батерија и електричниот мотор се наоѓаат над задната оска. Батеријата е високонапонска литиум-јонска, со капацитет од 4,0 Ah, додека моќноста на електромоторот е 128 kW.

Според информативните агенции, во најновата модернизација Mirai ги прифаќа најновите безбедносни и помошни карактеристики на системот Toyota Teammate, со цел да се овозможи пософистицирано откривање и избегнување на несреќи и да се намали товарот што му се става на возачот.

Сега дел од стандардната опрема се систем за спречување судир, адаптивна контрола на патувањето, систем за препознавање сообраќајни ленти и детали како што се препознавање на слепа точка или камера од 360 степени.

Истото е и во внатрешноста, која сега го прифаќа софистицираниот мултимедијален пакет Smart Connect+ на Toyota, до кој се пристапува преку нов изглед на екран на допир од 12,3 инчи.

Обезбедува пристап до навигацијата која постојано се ажурира со информации за сообраќајот во живо за ефикасно планирање на патувањето.

Како алтернатива на екранот на допир, возачот и совозачот можат да користат гласовни команди и помошникот во возилото „Hey Toyota“.

Новиот систем препознава разговорен стил на говор и може да се користи без придушување. Самиот аудио пакет е премиум звучен систем JBL со 14 звучници.

Паметните телефони може да се интегрираат со мултимедијалниот систем на автомобилот со безжично поврзување Apple CarPlay и Android Auto, а сите пет USB порти во кабината сега се USB-C стандард за поврзување уреди и полнење.

НАЈНОВИ