Toyota повлекува 145.000 возила поради проблеми со воздушните перничиња

Toyota повлекува 145.000 возила Lexus TX и Toyota Grand Highlander поради проблем што може да предизвика едно од страничните воздушни перничиња да не се активира во некои ситуации…

Страничното воздушно перниче на возачот може да не се активира правилно „за време на одредени несреќи“ ако неговиот прозорец се спушти надолу, се вели во соопштението на гигантот. Toyota не соопшти детали за видот на ситуацијата во која може да дојде до проблемот.

Во случај на судир или превртување, страничните воздушни перничиња се активираат за да го покријат отворот на страничниот прозорец. Тие можат да помогнат да се спречи патникот да удри во прозорското стакло или делови од вратата. Во случај на превртување, тие можат да спречат раката, рамото или главата на патникот да не удрат во земја или дури и да го заштитат лицето од исфрлање од возилото.

И Lexus TX и Toyota Grand Highlander се нови модели кои се појавија во продажба минатата година. И двете возила се големи crossover /SUV модели, или релативно слични на автомобили, теренци со три реда седишта.

Тие се произведуваат во фабриката на Toyota во Принстон, Индијана, пишува CNN.

Toyota моментално работи на развој на начин за решавање на проблемот, се вели во својата изјава на производителот на автомобили. Сопствениците ќе бидат известени за повлекувањето до средината на август, соопшти Toyota.

НАЈНОВИ