VinFast најави изградба на фабрика во Индија

Виетнамската компанија VinFast објави дека планира да изгради своја фабрика во Индија.

Новиот објект ќе биде лоциран во Thoothukudi и се очекува да чини до 2 милијарди долари (1,8 милијарди евра).

Во првата фаза од проектот се инвестираат 500 милиони долари (456 милиони евра), а VinFast вели дека тоа е „значаен чекор“ на третиот по големина пазар на возила во светот.

Изградбата треба да започне кон крајот на оваа година, а се очекува фабриката да вработи меѓу 3.000 и 3.500 луѓе и да има годишен капацитет до 150.000 единици.

Се очекува фабриката да стане трет производствен капацитет на VinFast и најголема инвестиција во историјата на индиската држава Тамил Наду. Компанијата, исто така, планира да отвори дилерска мрежа низ Индија, која „ќе воспостави силно присуство на бренд и брзо ќе се поврзе со клиенти низ целата земја“.

Компанијата, исто така, истакна дека „ќе ги искористи можностите за раст и за брзото проширување на пазарот на електрични возила (што би значило и дека ќе понудат електрични возила со попристапни цени за нивна поголема демократизација“.

Засега нема информации кои модели ќе се произведуваат во фабриката во Индија.

 

НАЈНОВИ