Continental проѕирен MicroLED екран изработен од кристали Swarovski

Continental влезе во новото поле на microLED дисплеи, со промоција на транспарентен инфозабавен екран направен од кристали Swarovski…

„Со кристалниот централен дисплеј како клучна компонента, сакаме да го свртиме светот на дизајнот на ентериер и да создадеме иновативна фокусна точка за премиум возилата на иднината – онаа која привлекува внимание и предизвикува емоции“, рече д-р Борис Мергел, раководител на деловната единица Корисничко искуство (UX) ) во Continental. „Се оддалечуваме од едноставно прикажување информации и нивно издигнување на високо персонализирано корисничко искуство.

Екранот користи microLED технологија, која им беше прикажана на клиентите за прв пат на Саемот за потрошувачка електроника (CES) 2024 година во Лас Вегас. Самоосветлените пиксели овозможуваат екранот да биде транспарентен и да нуди подобар контраст од другите технологии за прикажување.

Swarovski користеше специјални техники на мелење за да му даде на екранот карактеристичен изглед. Питер Видман, управен директор на Swarovski Mobility, вели дека производителот го дизајнирал кристалниот дисплеј за издржливост и доверливост. „Кристалниот централен дисплеј е резултат на комбинација на производствени и процесни технологии што ги имплементиравме заедно со Continental во иновативен нов дизајнерски елемент – таков што е визуелно импресивен, колку што е технички“, рече Видман. „На овој начин, нашиот кристал станува многу повеќе од елемент за внатрешен дизајн – корисниците го доживуваат како клучен интерфејс за интеракција во возилото“.

Компаниите велат дека технологијата ќе им понуди на производителите на автомобили атрактивни, минималистички опции за прикажување што може да се користат за да се истакне внатрешноста на луксузниот автомобил.

НАЈНОВИ