Во Германија започна производството на Mini Countryman Electric

Поминаа четири месеци откако започна производството на новиот Mini Countryman со мотори со внатрешно согорување, додека сега целосно електричната верзија почна да излегува од производната лента во истата фабрика во Лајпциг…

Целта за 2024 година е да се составуваат речиси 500 единици Countryman дневно, вклучувајќи ги и оние со мотори со внатрешно согорување. Во фабриката се произведуваат и BMW Series 1, BMW Series 2 Active Tourer и BMW Series 2 Gran Coupe.

BMW ја надградува фабриката во Лајпциг од 2018 година за да го зголеми својот годишен производствен капацитет за 100.000 до 350.000 единици. За да се постигне ова, се додаваат повеќе од 900 работни места во производството, со што вкупната работна сила ќе достигне околу 7.000 луѓе. Во септември ќе биде додадена и ноќна смена.

Во истата фабрика, BMW произведува и батерии за електричниот Countryman, кој се нуди во верзии со погон на предни и четири тркала, како што се Countryman E со еден мотор и двоен електричен Countryman SE ALL4.

Countryman E доаѓа со моќност од 150 kW/204 КС и вртежен момент од 250 Nm, а нуди автономија од 462 km (WLTP стандард). Оваа верзија од 0 до 100 km/h забрзува за 8,6 секунди и достигнува максимална брзина од 170 km/h.

Countryman SE ALL4 има 230 kW/313 КС и 494 Nm, додека досегот е 433 km (WLTP стандард). Неговото забрзување од 0 до 100 km/h е 5,6 секунди, а максималната брзина е 180 km/h.

НАЈНОВИ