Toyota ја презема целосната контрола над батериите JV од Panasonic

Toyota Motor направи стратешки потег во вторникот, обезбедувајќи целосна сопственост на Primeearth EV Energy Co, заедничко вложување (JV) што претходно го делеше со Panasonic Holdings…

Овој храбар чекор ја нагласува посветеноста на Toyota за производство на електрични возила (EVs) и plug-in хибриди, што сигнализира значителна промена кон одржливи автомобилски решенија.

A Toyota logo is displayed at the 89th Geneva International Motor Show in Geneva, Switzerland March 5, 2019. REUTERS/Pierre Albouy

Во одлучувачки потег за зајакнување на својата позиција во секторот за електрична мобилност, Toyota ја презеде целосната контрола врз Primeearth EV Energy Co, потфат што беше клучен во развојот на батерии за бензински хибридни возила.

Со плановите да започне со производство на батерии специјално дизајнирани за електрични и plug-in хибридни возила, Toyota ги поставува темелите за позелена иднина.

Аквизицијата, која се очекува да биде затворена на крајот на март, означува клучен момент во патувањето на Toyota кон електрификација, истакнувајќи го проактивниот пристап на производителот на автомобили за справување со зголемената побарувачка за еколошки транспортни решенија.

Транзицијата кон целосна сопственост на Primeearth EV Energy Co е повеќе од деловен маневар; тоа е стратешко проширување на екосистемот на електрични возила на Toyota.

Со интегрирање на овој потфат во својот оперативен дел, Toyota не само што обезбедува стабилно снабдување со висококвалитетни батерии, туку и ја подобрува својата способност за иновации и прилагодување на пазарот на ЕV што брзо се развива.

Овој потег е показател за пошироката стратегија на Toyota да ја води транзицијата кон електрична мобилност, нагласувајќи ја важноста на технологијата на батерии во иднината на автомобилското производство.

НАЈНОВИ