Volvo P1800 Cyan GT restomod

Шведскиот мотоспорт тим Cyan Racing влезе во светот на легалните автомобили на патиштата пред неколку години, а сето тоа започна со restomod базиран на моделот Volvo P1800…

Вториот модел исто така се базира на елегантното купе од шеесетите години на минатиот век, но има поинаква личност и е трансформиран во grand tourer.

Процесот на трансформација започнува со оригиналниот модел P1800 и трае помеѓу 12 и 15 месеци.

Cyan Racing веќе достави еден пример со зелена каросерија и крем внатрешност на клиент во САД.

Свежиот пристап кон P1800 се разликува од верзијата од 2020 година со тоа што има „помека“, целосно приспособлива суспензија за да обезбеди поголема удобност за подолги патувања.

Од истата причина, внатрешноста доби дополнителен изолационен материјал и уникатен титаниумски заштитен кафез.

И покрај модификациите, автомобилот остана лесен и неговата маса е помала од 1.000 килограми.

Во срцето на моделот P1800 GT е истиот 2,0-литарски бензински турбо мотор кој развива 420 КС во најмоќната верзија, но има и послаби, влезната испорачува 350 КС.

Моторот со четири цилиндри е преземен од тркачкиот автомобил Volvo S60 TC1, а неговата сила се пренесува на задната оска преку петстепен Hollinger менувач.

Наводно, моќноста е намалена за да се нагласат возните карактеристики, а не максималната моќност.

Прекрасната каросерија е направено од јаглеродни влакна, а Cyan Racing ги произведува автомобилите во нивниот објект во Гетеборг, Шведска.

Цената не е јавно објавена, но бидејќи обичен P1800 може да чини до 700.000 американски долари, тогаш GT варијантата сигурно нема да биде воопшто евтина.

Во секој случај, производството ќе биде строго лимитирано за уште поголема ексклузивност.

НАЈНОВИ