VW очекува побавен раст во 2024 година поради цените и острата конкуренција

Главниот финансиски директор на групацијата Volkswagen (VW), Арно Антлиќ, посочи на „намалените економски прогнози и силната конкуренција“…

Предвидувањата на германскиот концерн поврзани со забавувањето на продажбата во 2024 година се одраз на слабеењето на економските перспективи, зголемената конкуренција и повисоките трошоци.

Германскиот производител очекува приходите од продажба да се зголемат до пет отсто оваа година, откако минатата година објави пораст од 15,5 отсто, на 322 милијарди евра.

Финансискиот директор Арно Антлиќ (Arno Anytlic) укажа на „намалените економски прогнози и силната конкуренција“, но рече дека компанијата е уверена дека ќе ја заврши годината со позитивна нота.

Германскиот концерн, кој меѓу другите ги поседува Audi, VW, Skoda и Bentley, вели дека испораката на возила на батерии е зголемена за 35 отсто во текот на минатата 2023 година, на 771.000 единици, што е мотивирано од растот во сите региони.

Вкупниот број на испораки на групата се зголеми за 12 отсто, на 9,24 милиони, со пораст од 20 отсто во Европа и 18 отсто во Северна Америка. Во Кина, најголемиот поединечен пазар на групата од Волфсбург, бројот на испораки до клиентите се зголеми за два отсто.

Учеството на електричните возила со батерии во вкупната продажба беше 8,3 отсто во 2023 година, во споредба со 6,9 отсто претходната година.

Помалa потрошувачка

VW продолжува со амбициозен план за штедење за својата истоимена марка за да ги зголеми маржите и да ги достигне ривалите како Stellantis. Тој напор е уште по ургентен поради забавениот раст на продажбата на електрични автомобили и конкуренцијата во форма на поевтини кинески модели, други европски производители и Tesla.

VW во минатиот петок соопшти дека ќе намали 10 милијарди евра од својот сегашен петгодишен план за трошење, намалувајќи го на се уште импресивните 170 милијарди евра, наведувајќи го намалувањето на максималната потрошувачка и за моделите со конвенционален погон и за целосно електричните модели.

Приходите во четвртиот квартал достигнаа 87 милијарди евра, со маржа во рамките на оперативната добивка од 7 отсто, објави неодамна германската компанија. Корегираната добивка од работењето остана приближно на ниво од 22,6 милијарди евра, имајќи ги предвид негативните ефекти од ограничувањето на ризикот во прометот на стоки во износ од 3,2 милијарди евра.

Исто така од VW соопштиле дека очекуваат оперативна маржа од 7 до 7,5 проценти во 2024 година.

Компанијата објави дека ја зголемува исплатата на обичните и приоритетните акционери за 0,30 евра по акција, со коефициент на исплата од 28 отсто што ја надминува претходната цел на компанијата од 30 отсто.

Производителите на автомобили се хранат со затворената побарувачка, по долготрајните проблеми со синџирот на снабдување во индустријата што помогнаа да се надминат зголемените економски предизвици.

Високите животни трошоци и задолжувањето се очекува да влијаат на трошењето оваа година, бидејќи Кина се бори со падот на имотот и слабата деловна доверба.

НАЈНОВИ