Зошто Енцо Ферари возел MINI?

Дали знаевте дека човекот кој ги изгради некои од најбрзите и најбараните автомобили на сите времиња одлучи да вози MINI?…

Повеќето луѓе би помислиле дека Енцо Ферари (Enzo Ferrari), како основач на една од нај легендарните автомобилски брендови во историјата, ги возел само брзите и луксузни автомобили Ferrari направени од неговата компанија. Сепак, тоа е далеку од вистината. Покрај различните автомобили што ги поседува, се чини дека особено го ценел MINI, восхитувајќи се на неговата иновација.

Тој смета дека многу карактеристики на класичното MINI се многу привлечни. Го ценеше фактот дека дури и како прилично висок човек (околу 1,87 m) лесно можеше да се вклопи во автомобил MINI. Исто така, тој беше љубител на погон на предните тркала, особено во тешки, зимски услови.

Кога овој неверојатен автомобил дебитираше во спортска верзија, Купер, беше само прашање на време кога ќе го добијат. Досега не е познато колку MINI автомобили поседувал Енцо Ферари.

Според достапните податоци, се претпоставува дека легендарниот претприемач мора да поседувал најмалку два модели на MINI. Едно од тие MINI беше моделот Cooper 1100 S, кој подоцна му го подари на својот син откако доби специјален MINI Cooper 1300 S.

Тој конкретен автомобил му беше доставен лично од Сер Алек Исигонис (sir Alec Issigonis), а двајцата споделија восхит за инженерската иновација. Автомобилот беше модифициран на неколку начини, а најочигледна промена беа светлата за магла поставени под фаровите на автомобилот, специјалните седишта, како и неколку дизајнерски елементи кои го истакнаа тркачкиот карактер на автомобилот.

Специјалното MINI првично беше обоено црвено, но – откако Енцо Ферари тврдеше дека само Ferrari може да се обојат црвено – повторно беше обоен во металик сива боја.

Интересно е тоа што подоцна во текот на својот живот овој конкретен MINI беше префарбан во црвено. Моторот на автомобилот исто така е изменет, зголемувајќи ја максималната брзина на околу 153 km/h.

Специјалното MINI подоцна ќе стане сопственост на Џузепе Навоне (Giuseppe Navone ) кој ја освои „Mille Miglia“ во 1948 година возејќи Ferrari166 S, додека беше шеф на тимот за тестирање на сериски автомобили на Ferrari. Тој познат автомобил MINI наводно се уште се користи денес, што само зборува за квалитетот на наследството на MINI кое трае со децении.

PR MINI

НАЈНОВИ