Акциите на Xpeng скокнаа за 13 отсто

Кинескиот Xpeng забележа скок на акциите за 13 отсто, откако објави подобрување на профитните маржи и оптимистичка прогноза за испораките во вториот квартал…

Xpeng соопшти дека маржата се зголемила за 5,5% во првите три месеци од оваа година, од негативните 2,5% во претходниот квартал.

Маржата на возилата е мерка за профитабилноста – колку е поголема маржата, толку повеќе компанијата остварува профит од продажба на автомобили.

Компанијата очекува испораки од 29.000 до 32.000 автомобили во вториот квартал, што е зголемување од најмалку 25% на годишно ниво.

Xpeng испорача 21.821 автомобил во првиот квартал од оваа година, а 9.393 автомобили само во минатиот месец – во април.

„Гледаме дека Xpeng напредува со своите деловни планови и веруваме дека би можел да ужива во одреден раст“, ​​се вели во извештајот.

НАЈНОВИ