Volvo претставува робо-камион

Volvo претстави камион опремен со систем за автономно возење во Лас Вегас.

Поточно, станува збор за Volvo Autonomous Solutions, самоуправувачки камион развиен во соработка со Aurora Solutions, старт-ап основан од поранешни директори на Uber, Tesla и Google.

Големиот транспортер ги користи хардверот и софтверот на Аурора, системот Aurora Driver.

Тој нуди автономно возење на ниво 4, благодарение на сложеното синергетско дејство на софтверот за вештачка интелигенција, компјутерите, камерите, радарот, сензорите и LiDAR. До денес, системот има поминато околу 1,5 милиони тест милји или околу 2,4 милиони километри, пренесуваат информативните портали.

Автономни решенија на Volvo

Раководителите на овој проект потенцираат дека безбедноста била приоритет. „Нашиот пристап кон инженерството на платформи дава приоритет на безбедноста со инкорпорирање на високо-безбедни системи за технолошки вишок дизајнирани да ги ублажат потенцијалните итни случаи“, рече Шахрух Казми (Shahrukh Kazmi), шеф на производ во Volvo Autonomous Solutions.

Камионите наскоро излегуваат на патиштата, а засега ќе имаат оператор кој ќе биде подготвен зад воланот да ја преземе контролата над возилото во итни ситуации.

До крајот на годината на патиштата треба да пристигнат 20 вакви камиони, а возниот парк на така наречени Робо-камион без човечки екипаж ќе биде подготвен да трча на релација Хјустон-Далас следната година, дознава TechCrunch

НАЈНОВИ