Audi ги забрзува подготовките за успешен влез во Формула 1

Предводен од извршниот директор на Audi, Гернот Долнер, брендот со четири прстени јасно стави до знаење на што се фокусира компанијата во иднина со Агендата на Audi.

Фокусот е на производите и технологијата, како и на посилното позиционирање на брендот Audi на глобалната сцена.

Во овој контекст, членовите на надзорните одбори на Audi AG и Volkswagen AG сега одлучија да ја зајакнат својата посветеност на Формула 1 и да ги забрзаат подготовките за почетокот на сезоната 2026 година.

Audi планира да преземе 100 отсто од Sauber групацијата. Оливер Хофман (Oliver Hoffmann) ќе биде одговорното лице за Формула 1 програмата на Audi како целина како генерален претставник.

Како извршен директор на тимот на Audi F1, Андреас Сеидл (Andreas Seidl)ќе биде одговорен за спроведувањето на проектот Ф1, како и за управувањето со тимот на Audi F1.

Оливер Хофман, кој моментално го води одделот за технички развој, ќе биде назначен за генерален претставник од Бордот на директори и како резултат на тоа ќе биде одговорен за имплементација на обврските на Audi AG во Формула 1 и влез во највисокото ниво на мотоспортот.

Новосоздадената позиција ќе ги обедини сите три столба на програмата Формула 1: учество во познатиот швајцарски тркачки тим, развој на моторот од Audi Formula Racing GmbH на локацијата во Нојбург, како и стратешко управување и активирање на програмата Audi AG.

Покрај успешното лансирање на програмата Формула 1, овој пакет исто така има за цел да го зајакне брендот Audi на глобалната сцена и да обезбеди блиска соработка помеѓу моторспортот и сериското производство.

Во овој контекст, Audi планира да преземе 100 отсто од Sauber Holding AG. Соодветен договор е постигнат со сегашниот мнозински акционер Islero Investments AG, кој целосно ја поддржува промената.

Освен што ќе претседава со одборот на акционери на Audi Formula Racing GmbH, Оливер Хофман ќе стане и претседател на одборот на директори на сите компании Заубер.

Во врска со ова, Оливер Хофман се повлекува од функцијата член на Управниот одбор на Audi AG.

Покрај досегашните обврски, извршниот директор на Audi, Гернот Долнер (Gernot Dollner), ќе го преземе и одделот за технички развој. Ќе продолжи со тековната трансформација на техничкиот развој.

Покрај скратувањето на времето за развој, фокусот е главно на поефикасни структури и јасни области на одговорност за операционализирање на приоритизацијата на производите и технологиите како што е пропишано во Агендата на Audi.

Во подготовките за влез во Светскиот шампионат на FIА Формула 1 во 2026 година, Audi има уште една клучна улога.

Како извршен директор на тимот на Audi F1, Андреас Сеидл ќе биде задолжен за имплементација на проектот Audi F1 како и за тимот на Audi F1. Тој ќе биде и заштитно лице на идниот Формула 1 тим на Audi.

НАЈНОВИ