BMW го има првото робот – куче во својата фабрика

Роботот со четири нозе наречен SpOTTO неодамна му се придружи на тимот во фабриката на BMW во Hams Hall во Велика Британија…

Автономно куче-робот ја скенира фабриката и обезбедува беспрекорно функционирање на производните процеси. Опремен со визуелни, термички и звучни сензори, SpOTTO собира важни податоци што ги доставува до системот за следење и ја следи производствената фабрика.

Дирк Дрехер, директорот на фабриката, е воодушевен:

– Благодарение на системот за кучиња роботи имаме огромен број прецизни податоци и проценки, како и слика за производните процеси во реално време. Проектниот тим во халата Плант Хамс (Plant Hams Hallu )создаде обем на работа за нашиот четириножен пријател и совршено го интегрираше во нашите процеси.

Благодарение на неговите визуелни, термички и звучни сензори, SpOTTO може да извршува бројни задачи за одржување. На пример, ја следи температурата на производната опрема и веднаш препознава дали инсталацијата е прегреана – ран знак за потенцијален дефект. Во фабриката на BMW Group Hams Hall, SpOTTO е специјализирана и за откривање на протекување во цевководи за компримиран воздух што се користат во производството. Бидејќи компримираниот воздух бара значителна количина на енергија, брзото откривање на истекување може да ја намали потрошувачката на енергија.

Според списанието HAK, SpotTO е создаден од Boston Dynamics со името на производот Spot. Тоа е пргав робот, доволно мал за внатрешна употреба, кој лесно се качува по скали и поминува низ нерамен терен. Spot е преименуван во SpOTTO во салата Plant Hams – оддавајќи почит на наследството на британската фабрика за мотори. Густав Ото (Gustav Otto ) беше еден од основачите на BMW и син на Николаус Ото (Nicolausa Otto), пронаоѓачот на четиритактниот мотор со внатрешно согорување.

Минатата година, повеќе од 400.000 мотори беа произведени во Plant Hams Hall, која заедно со SpOTTO вработува околу 1.600 луѓе. Пред да го воведе SpotTO во фабриката, посветен тим тестираше за кои активности би било соодветно кучето-робот во едногодишен развојен процес. Се истражуваат и други потенцијални функции: тие вклучуваат читање аналогни оперативни контроли или изведување сложени секвенци на движења што го прават роботот со четири нозе уште подобар во пристапот до тешко достапните области на производство. Покрај Хамс Хол, во моментов се тестираат и други фабрики на групацијата BМW за употреба на кучиња-роботи.

НАЈНОВИ