BMW го откажа договорот за батерии со Northvolt вреден две милијарди евра

BMW ја откажа нарачката од 2 милијарди евра за батерии од шведскиот производител Northvolt, четири години по првото објавување на договорот…

Во јули 2020 година, BMW потпиша договор за снабдување со Northvolt и се очекува да ги добие првите батериски ќелии оваа година. Сепак, Northvolt не можеше да ги исполни своите обврски додека се бори да го зголеми сериското производство. Шведската компанија наводно доцни две години и произведува премногу отпад.

Беше планирано ќелиите што ќе ги снабдува Northvolt да се произведуваат со 100% обновливи извори на ветер и хидроенергија. Handelsblatt објави дека BMW неодамна откажа нарачка и ќе го ангажира Samsung SDI за снабдување со батериски ќелии што му се потребни за сегашните електрични возила.

Сепак, BMW сè уште има договор со Northvolt за снабдување на своите електрични возила Neue Klasse со ќелии на батерии од следната генерација.

„Northvolt и BMW Group заеднички одлучија да ги фокусираат активностите на Northvolt на развој на ќелии на батерии од следната генерација“, рече портпаролот на BMW. „Групата BMW има силен интерес за воспоставување кружен и одржлив производител на батериски ќелии во Европа“.

Палетата на Neue Klasse EV на BMW ќе започне со сериската верзија на iX3 кон крајот на 2025 година вагон кој ќе биде лансиран во 2027 година. Замената за сегашниот iX2 исто така ќе биде дел од семејството Neue Klasse.

НАЈНОВИ