BYD произведе седум милиони возила

Кинескиот бренд BYD стана првиот производител на автомобили во светот кој произведе седум милиони електрични и plug-in хибридни возила, а тоа е постигнато по само четири месеци откако 6-милионитиот автомобил излезе од неговата кинеска фабрика…

Во Кина, терминот NEV (New Energy Vehicle) се користи за електрични и plug-in хибридни возила. Еден од најголемите производители на такви возила е BYD, кој од 2008 година произведе седум милиони возила NEV, пренесуваат информативните агенции.

Како што се пробива на десетици нови светски пазари и се бори со Tesla за превласт во продажбата на електрични возила, BYD најавува производство на дури 10 милиони електрифицирани возила до крајот на годината.

Кинеската компанија објави на својата веб-страница и на социјалните мрежи Weibo дека 7-милионитиот NEV е SUV моделот Denza N7, нивниот автомобил од премиум бренд создаден како заедничко вложување помеѓу BYD и Daimler. Покрај тоа, BYD има уште еден премиум бренд во своето портфолио – Yangwang.

Според податоците собрани од Cnevpost, BYD го произведе својот милионити NEV само во мај 2021 година.

Малку повеќе од две години подоцна, производството експлодираше. Во август 2023 година, BYD објави дека го произведе својот 5 милионити NEV. Три месеци подоцна, во ноември минатата година, кинеската марка го објави производството на 6-милионитото возило.

BYD започна со производство на електрифицирани возила пред повеќе од 15 години, но постепено се префрли на производство на чисто електрични возила, специјализирани за користење на своите батерии LFP (литиум железо фосфат).

Од седум милиони произведени возила, приближно половина беа електрични автомобили.

Сега се очекува дека 10-милионитото возило најверојатно ќе излезе од производната лента до крајот на годината.

Тоа е стапка на производство што ќе предизвика многу етаблирани производители на автомобили да ги преиспитаат своите планови за производство на електрични возила доколку сакаат да останат конкурентни во годините што доаѓаат.

 

НАЈНОВИ