CATL претстави нова батерија со поевтина технологија, со домет од 1000 km

Кинескиот гигант за батерии CATL ја покажа новата батерија на електрични возила Shenxing Plus на саемот за автомобили во Пекинг. ..

Се заснова на поевтината и постабилна технологија на литиум-железо фосфат (LFP) и затоа е батерија без кобалт и никел.

И покрај фактот дека тоа е тип на батерија LFP, таа покажува перформанси кои се на многу нивоа подобри од денешните батерии со високи перформанси базирани на поскапи технологии. Што се однесува до брзото полнење, тој ги исполнува барањата на 4C, односно целосен циклус на полнење за 15 минути, пренесуваат специјализираните портали.

Катодата во Shenxing Plus е оптимизирана на ниво на нано честички, а анодата се состои од 3D саќе материјал, кој ја зголемува густината на енергијата.

Со густина на енергија од 205 Wh/kg, батерија со стандардна големина според денешните стандарди може да достигне опсег над 1.000 километри, ветува CATL.

Дополнително, ќе може да се надополни 600 километри за само десет минути.

– Ова ќе им овозможи на новите електрични возила не само да ги задоволат потребите за патување во урбаните средини, туку и да се справат со патувањата на долги релации меѓу провинциите – се вели во соопштението на CATL.

Засега не се планира почеток на производството, но се зборува за рок од осум до десет месеци.

НАЈНОВИ