Доколку го забележите овој предмет на вашиот автомобил, бидете сигурни дека е мета на крадец

Крадците ги избираат своите цели според два важни критериуми: Една од нив е можноста за користење делови од украден автомобил, или лесна продажба на украденото возило на црниот пазар на половни автомобили за извоз….

Она што може да го предупреди сопственикот дека неговиот автомобил е мета на крадци е фактот што крадците веќе го означиле како мета и има неколку трикови што ги користат, пренесуваат светските информативни агенции.

Значи, ако возачот се врати во паркиран автомобил и најде обична салфетка поставена на рачката на вратата или на некој друг дел од автомобилот, треба да биде загрижен, бидејќи откако ќе се стави салфетката, крадците ќе внимаваат на рутината на сопственикот и ќе дознајат кога го користи, каде го паркира и слични навики…

На пример, ако салфетката остане на автомобилот неколку дена, тоа значи дека возачот не го користи автомобилот секој ден, па со оваа информација крадците го чекаат најдобриот момент за да ја украдат.

Во овој случај, никогаш не се работи за импровизирана кражба, туку целта се автомобили со висока просечна вредност, кои често се следат и се наменети да се украдат „по нарачка“, пишува Eldebate.com.

Исто така, уште еден јасен знак за кражба е подигнувањето на бришачите на шофершајбната и нивно оставање таму.

Така, ако никој не ги спушти неколку дена, крадците знаат дека тоа е лесен плен затоа што малку се користи (вози) тој автомобил, односно не се обрнува премногу внимание на истиот…

НАЈНОВИ