Новиот дизајн на воздушните перничиња на ZF

Воздушните перничиња се позиционирани во центарот на сите волани со децении, но ZF сега воведе нов дизајн кој го активира воздушното перниче од горниот дел на воланот, овозможувајќи слобода на дизајнот…

Новиот волан и воздушно перниче се производ на поделбата ZF Lifetec на ZF, која се занимава со пасивна безбедност. Во случај на судир, воздушното перниче се активира од горниот дел на воланот и се шири под горниот дел од бандажот кон возачот. Од ZF велат дека овој нов дизајн не ја загрозува безбедноста, пренесуваат информативните агенции.

Првиот волан ZF Lifetec со новото воздушно перниче располага со мала блескава  црн панел во центарот, која има „уреден“ дизајн без неред (претрупаност од додатоци копчиња, тркалце,…) , а како и кај повеќето автомобили, сирената се уште е во центарот.

Автомобилските компании би можеле дополнително да го развијат овој нов и интересен концепт. На пример, контролите чувствителни на сила би можеле да се вградат во воланот, а исто така може да се постави и екран на местото каде што порано беше воздушното перниче.

Воланот ZF Lifetec може да се комбинира со практично откривање под кожата, технологија која открива дали возачот само го допира или го фаќа воланот.

Засега не е познато дали новиот дизајн е подготвен за производство или кога новите автомобили би можеле да ги добијат таквите или слични управувачи.

Сепак, тоа е секако дизајн од интерес за дизајнерите на ентериер на автомобилите.

НАЈНОВИ