Електричниот Fiat 500 би можел да добие и верзија со бензински мотор

Сегашниот бензинец Fiat 500 би можел да биде заменет со кабриолет 500e кога ќе стапат на сила новите правила на ЕУ за сајбер безбедност…

Според некои медиуми, електричниот Fiat 500e би можел да добие и верзија опремена со бензински мотор.

Италијанскиот весник „Il Corriere della Sera“ објави дека „FIAT“ испратил писмо до своите добавувачи со барање дали можат да постигнат зголемување на нивото на производство во фабриката во Мирафиори, Италија, на 175.000 автомобили годишно.

Automotive News Europe (ANE) ги цитира добавувачите кои тврдат дека ова зголемување од речиси 100.000 автомобили (во споредба со 77.260 Mirafiori произведени во 2023 година) речиси целосно ќе го сочинуваат 500-те на бензин.

Се вели дека невидената перспектива за опремување на електричен автомобил со мотор со внатрешно согорување се должи на претстојните нови барања за сајбер безбедност на ЕУ.

Нивното воведување би спречило постоечките 500 со бензински мотор (произведен во Полска) да останат на продажба без повторна хомологација и тоа по значителни трошоци. Истите правила наскоро ќе доведат до крај на продажбата на Porsche Macan и 718 Boxster/Cayman во ЕУ.

АNЕ пишува дека Fiat допрва треба да ја одобри преобразбата на 500e во бензин. Можно е тој да одлучи повторно да го ажурира Fiat 500 во Полска, како што направи со Fiat Panda, која ќе се произведува најмалку до 2027 година.

Сепак, ANE додава дека платформата на 500 EV е еволуција на онаа на Alfa Romeo МиТо и дека автомобилот изграден на старата производна линија МИТо, што сугерира дека сè е веќе на место за конверзија на бензин. Бензинскиот 500 е клучен модел за Fiat.

Според податоците на Jato Dynamics, минатата година низ Европа се продадени 173.187 модели на Fiat и Abarth 500, од ​​кои 108.943 биле бензински мотори.

 

НАЈНОВИ