Електричните возила на Honda и Sony ќе ја користат истата платформа

Honda и Sony дополнително ќе го зајакнат своето автомобилско партнерство и ќе градат електрични возила базирани на истата платформа за заедничката марка Afeela и линијата електрични возила од 0 Series на Honda…

Двете компании бараат да ги намалат трошоците и да го скратат времето за развој поради постојаната закана од кинеските производители на автомобили. Возилата од  0 Series на Honda се очекува да бидат со почеток од околу 40.000 американски долари на пазарот во САД.

За споредба, возилата од заедничката компанија Afeela ќе бидат поскапи, иако детали се уште не се познати.

Nikkei Asia забележува дека платформата изнесува приближно 10% од цената на EV, а споделувањето на платформата треба да резултира со значителни заштеди и пониски цени отколку ако Honda развие посебна архитектура за  0 Series.

Следната генерација електрични возила на јапонскиот производител ќе вклучува седум модели кои ќе бидат лансирани до 2031 година.

Honda најави инвестиција од 65 милијарди долари за серијата, а исто така потврди дека возилата ќе имаат „ултра тенка батерија“ и ново развиена компактна е-оска.

Лекциите што Hondа ги научи преку Formulа 1 и нејзините модели HEV исто така ќе влијаат на 0 Series.

Така, сите тие ќе имаат лесни рамки за каросеријата и напредни нови погонски единици кои се полесни и потенки од конвенционалните системи.

Платформата на овие возила ќе и овозможи на Honda да ги монтира батериите и погонските единици многу ниско, намалувајќи го центарот на гравитација.

Ова ќе влијае на управувањето и подобрувањето на просторот во кабината.

Сите модели лансирани преку 0 Series ќе имаат досег поголем од 480 km. Седанот Afeela ќе има литиум-јонски пакет со капацитет од од 91 kWh, а моделите од 0 Series би можеле да го имаат истиот пакет.

Првите три електрични возила од 0 Series ќе бидат лансирани во 2026 година, а Sony и Honda се очекува да го лансираат првиот Afeela EV истата година

НАЈНОВИ