На некои сопственици на Volvo EX30 во ОК им беа вратени парите

Причината се софтверски проблеми што се појавија кај овој SUV на шведската марка во сопственост на кинескиот автомобилски гигант Geely…

Volvo EX30 стана толку проблематичен за некои клиенти од Обединетото Кралство (ОК) што шведската марка издаде поврат на средствата за неисправните возила.

Софтверот стана и сојузник и непријател на производителите на автомобили. Денес тоа е составен дел на секое возило и колку е подобар софтверот, толку е подобар автомобилот. Понекогаш, сепак, станува најголемата пречка на патот кон успехот на пазарот, а Volvo EX30 е совршен пример.

Иако продажбата на овој автомобил се зголемува од месец во месец, за жал, некои од моделите не им овозможија на своите корисници пријатно работење (возење). На некои дури и им биле вратени автомобилите.

Нема ништо полошо од софтвер кој ја блокира употребата на автомобилот. За жал, такви ситуации се случија во овој случај. Мултимедијата (која, да се потсетиме, е целиот команден центар, а служи и како брзиномер), а неработните копчиња на воланот и постојаните грешки се само врвот на планината на проблеми.

Корисниците исто така се пожалија на неисправни безбедносни системи, вклучително и случајно активиран систем за итно сопирање.

Volvo е свесен за проблемите што го мачат EX30 и не се откажува од нив. Напротив, Швеѓаните им дадоа на некои клиенти чии автомобили предизвикуваа најголеми проблеми, враќање на парите за купувањето. Ова е добар потег што го гради кредибилитетот на брендот.

Шведската компанија обезбедува и постојан развој и подобрување на софтверот. Тоа би требало да се претвори во подобро возачко искуство во блиска иднина.

НАЈНОВИ