Euro NCAP ги објави најновите резултати: Две тројки и неколку одлични

Деновиве од Euro NCAP ги објавија безбедносните оценки за голем број нови, но познати модели на автомобили кои штотуку пристигнуваат на европскиот пазар…

Активните безбедносни системи и технологија сочинуваат голем дел од рејтингот, така што оценките се во согласност со опсегот на цени на автомобилот.

Така, на последниот безбедносен тест, Euro NCAP ги оцени Dacia Duster и Suzuki Swift со три ѕвезди, додека Mercedes-Benz E-Class, VW Passat и неговиот близнак Škoda Superb и Škoda Kodiaq освоија рејтинг од 5 ѕвезди од Euro NCAP. Исто така и BMW X2, како и Renault Espace и Rafale беа меѓу победниците со 5 ѕвезди.

Dacia е позната по својата филозофија на пристапност, но една од пречките во таа филозофија е технологијата за активна безбедност. Suzuki има слична филозофија, и бидејќи законите на ЕУ сега бараат сите автомобили да бидат опремени со автономно сопирање за итни случаи, системи за задржување лента, интелигентни ограничувачи на брзината и откривање на замор на возачот, предизвиците стануваат се поголеми за моделите со поволни цени. Имено, и Dacia и Suzuki доаѓаат опремени со овие системи, но Euro NCAP има многу построги стандарди, а според нив Swift и Duster не можеле да добијат повеќе од три ѕвезди.

Во споредба со достапните модели, германската и чешката понуда на нови модели поминаа подобро на тестовите, па така Passat/Superb, E-Class и Kodiaq добија по пет ѕвезди. Сите четири автомобили обезбедуваат примерни нивоа на заштита на патниците, а Passat и Superb нудат добра заштита за сите критични делови од телото и на возрасните и на децата при сите четири целосни тестови за судир.

Сепак, E-Class на Mercedes –Benz беше многу блиску до лош резултат во однос на заштитата на пешаците. Со лоша оцена за заштита на карлицата на пешаците, беше многу блиску до губење на ѕвезда во најновите протоколи на Euro NCAP.

Заедно со овие автомобили беше тестиран и BMW X2, кој беше оценет со пет ѕвезди според протоколите од 2022 година, бидејќи беше третиран како близнак на моделот X1, а како и E-Class нуди само слаба заштита на карлицата. на пешаци.

Исто така и Renault Espace и Rafale исто така се оценети според протоколите од 2022 година, како близнаци на Opel Austral од таа година.

НАЈНОВИ