Ferrari работи на уникатни „звучни потписи“за своите електрични модели

Според претходните најави, првото електрично возило на Ferrari ќе се појави на крајот на следната година…

Зборувајќи за електрификацијата, извршниот директор Бенедето Виња (Benedetto Vigna) потврди дека првиот Ferrari EV е планиран за четвртиот квартал од 2025 година.

Интересно, директорот рече дека тимот за развој е пред предвиденото „за некои процеси“.

Во меѓувреме, новата фабрика создадена специјално за хибридни и целосно електрични модели ќе биде оперативна дома во Маранело во јуни тековната 2024 година.

Додавањето на синтетички горива, пак, може да го продолжи неговиот животен век.

Виња во новото интервју рече дека производителот на автомобили ќе продолжи да ги нагласува стилот и перформансите во своите електрични возила и дека нема да го изгубат „уникатното“ чувство на марката.

Виња истакна дека „електричните автомобили не молчат“ и повтори дека Ferrari работи на уникатни „звучни потписи“ за своите модели; компанијата ја патентираше белешката за издувни гасови за EV во 2023 година.

Виња нагласува дека технологијата ќе му овозможи на Ferrari „да направи многу работи“ со нив. Клиентите на Ferrari не се грижат многу за функционалноста, што му овозможува на производителот на автомобили да се фокусира на испорачување на „емоциите“ од своите автомобили до своите клиенти пред се и основно.

Извршниот директор, кој го презема кормилото на Ferrari во 2021 година, рече дека е уверен дека компанијата сепак може да испорача посебно возачко искуство со искористување на технологијата „на уникатен начин“.

Виња исто така рече дека не верува дека моторите со внатрешно согорување никогаш целосно ќе исчезнат од пазарот на луксузни автомобили и дека Ferrari ќе електрифицира 60 отсто од својата постава до 2026 година.

НАЈНОВИ