General Motors го прекинува производството на моделот Chevrolet Malibu

General Motors официјално ќе го прекине производството на Chevrolet Malibu оваа есен, објави Detroit News, по долгогодишна неизвесност и гласини и тивкото признание на GM дека засекогаш се повлекува од бизнисот со автомобили со четири врати…

Производството на Cruze заврши во 2019 година, а на Impala во 2020 година. Дури и неговите мали hatch back мосели не беа безбедни – Sonic и Spark имаа слични судбини.

Но, Маliby успеа да остане околу онолку долго колку што првично предвиде GM, и покрај гореспоменатата неизвесност, според информативните агенции.

Брзиот поглед на продажните табели објаснува зошто: Семејниот седан со средна големина беше еден од најпродаваните на Chevy во 2023 година. Единствените два модели кои се продаваа подобро од него беа Equinox CUV и Silverado, според Autoblog.com.

Заминувањето на седанот ќе отвори место за ново возило – уште едно мало, всушност. Фабриката Fairfax Assembly во Канзас ќе биде пренаменета за производство на Chevrolet Bolt.

Fairfax е дом и на Cadillac XT4. Производството на малиот crossover модел Caddy, исто така, ќе биде ставено на чекање за време на редизајнот, но ќе продолжи заедно со Bolt откако ќе заврши надградбата, потврди портпаролот на GM за News.

 

НАЈНОВИ