Илон Маск се обрати на инвеститорите

Производството на нови евтини EV модели може да започне порано од очекуваното…

Tesla во вторникот објави пад од 9% на приходите во првиот квартал, што е најголем пад од 2012 година, изневерувајќи ги проценките на аналитичарите додека компанијата се бори со последиците од тековните намалувања на цените.

Акциите скокнаа во продолженото тргување откако извршниот директор Илон Маск (Elon Musk) им кажа на инвеститорите дека производството на нови достапни EV модели може да започне порано од очекуваното.

Падот на продажбата беше уште поголем од последниот пад во 2020 година, што се случи поради прекини во производството за време на пандемијата „Ковид-19“. Приходите од автомобилите на Tesla паднаа за 13% од минатата година на 17,38 милијарди долари во првите три месеци од 2024 година.

Маск за време на повикот рече дека компанијата планира да започне со производство на новите модели „на почетокот на 2025 година, ако не и на крајот на оваа година“, откако претходно очекуваше да започне во втората половина на 2025 година.

Маск исто така ги пофали инвестициите на Теslа во вештачката интелигенција инфраструктура, и се вели дека компанијата е во преговори со „еден голем производител на автомобили“ за лиценцирање на својот систем за помош на возачот, кој се продава во САД како опција за целосно самостојно возење, или FSD.

Теslа ја повтори својата песимистичка прогноза за 2024 година, велејќи им на инвеститорите дека „стапката на раст на обемот може да биде значително помала од стапката на раст постигната во 2023 година“.

Пред скокот од 13% во последователните часови, акциите на Tesla паднаа за повеќе од 40% оваа година, достигнувајќи го најниското ниво од јануари 2023 година, поради загриженоста за слабите испораки, конкуренцијата во Кина и тековните намалувања на цените на компанијата.

Tesla имаше пад од 8,5% на годишно ниво во испораките на возила во првиот квартал.

 

НАЈНОВИ