Италија преговара со Chery за фабрика за автомобили

Италијанската влада е во преговори со кинеската Chery Auto како дел од напорите да привлече уште еден голем производител на автомобили во земјата покрај Stellantis и да го зголеми домашното производство на автомобили, изјавија два извори за Reuters…

Рим сака да го зголеми националното производство на автомобили во Италија на 1,3 милиони возила годишно од помалку од 800.000 во 2023 година и веќе е во преговори со Stellantis – единствениот голем производител на автомобили во земјата – за зголемување на производството на групацијата на 1 милион единици годишно до крајот на оваа деценија. , вкупно остварен последен пат во 2017 година.

Министерот за индустрија Адолфо Урсо (Adolfo Urso) рече дека Италија сака друг производител кој ќе додаде околу 300.000 возила во националното производство.

Доколку разговорите успеат, Chery ќе биде меѓу првите кинески производители на автомобили со европско производство, што би ја зголемило конкуренцијата со локалните производители, особено со електричните возила.

Урсо рече дека минатиот месец Италија разговарала со Теslа и три неидентификувани кинески производители на автомобили, чии претставници минатата година ја посетија Италија за да ги проценат потенцијалните можности за инвестирање.

Еден од двата извори рече дека Chery во моментов е опцијата на која во Рим најмногу се „обложуваат“.

Портпаролот на италијанското министерство за индустрија одби да ја коментира информацијата.

Извршниот директор на Chery Europe, Јохен Туетинг (Jochen Tueting ), изјави за Reuters дека кинескиот производител на автомобили очекува продажбата во Европа да биде доволно висока за да ја поддржи локалната фабрика.

НАЈНОВИ