Кои автомобили и марки се најтешки на европскиот пазар?

Зголемениот удел на електрични возила и хибриди е причина за зголемувањето на просечната тежина на патничките автомобили во последните години, но најтешките автомобили честопати се напојуваат со мотори со внатрешно согорување…

Кој ги продава најтешките автомобили? Станува збор за марките Ineos и Cadillac, Rolls-Royce, Bentley и Fisker, покажуваат податоците на германската Федерална управа за моторен сообраќај (KBA) за ново регистрираните возила минатата година.

Со максимална тежина од 3.472 килограми, Cadillac Escalade јасно води. На второто место, Mercedes Maybach е далеку зад Cadillac Escalade со 3027 kg, а по него е Ineos Grenadier со 3002 kg.

Сите три возила се ретки, но ако се повлече линијата на два ипол тони, има бројни автомобили од SUV сегментот, теренски возила и сегментот на луксузни седани. KBA наведува само два модели до 1000 килограми: Mitsubishi Mirage со 954 kg и Suzuki Ignis со 971 kg.

Зошто новите автомобили стануваат потешки? Од една страна, особено малите автомобили се помалку привлечни за производителите бидејќи тие обично генерираат помали маржи. Според тоа, понудата падна. Од друга страна, теренците и теренските возила (SUV/ crossover модели), кои вообичаено се потешки поради нивниот дизајн, доживуваат бум. Подобрите безбедносни и комфорни карактеристики придонесуваат за развојот. Исто така, се повеќе хибриди и електрични автомобили ја зголемуваат просечната маса. Големите батерии на електрични автомобили или дополнителен електричен мотор придонесуваат за зголемување на масата, според специјализираните портали.

Ако се погледнат само брендовите со барем еден процент пазарен удел, Volvo има најголема маса со просечни 2139 kg.

Следува Tesla со 2015 kg, за што во голема мера придонесоа батериите, пред Mercedes со 2011 kg, додека Porsche е на четврто место со 1988 kg. BMW има просек од 1.893 kg, Ford 1.804 kg, а Audi 1.772 kg – и сите тие се над германскиот просек. VW останува под 1590, како и неговите подружници Škoda и Seat со 1550 kg и 1525 kg.

Моделите на Opel имаат просечна тежина од 1444 кг. Најлесен бренд со барем еден процент пазарен удел во Германија е Dacia со просечна тежина од само 1268 кг.

НАЈНОВИ