Кој земја ја има најстарата флота во Европската Унија?

Според податоците на Европската асоцијација на производители на автомобили (ACEA), Грција има најстар возен парк во 28-те земји на Европската унија, Велика Британија и членки на ЕFТА…

Во оваа земја се возат автомобили со просечна старост од 17,3 години, што значи дека некои возила се вистински автомобилски антиквитети. Веднаш зад, со просек од 16,6 години е Естонија.

Инаку, мора да се каже дека сликата генерално не е добра: во дури 21 земја просечната старост на возниот парк е повеќе од 10 години, а особено е индикативно што најмоќната европска автомобилска земја Германија или богатата Швајцарија, има возен парк стар една деценија или повеќе.

Зголемен е и европскиот просек во наведените земји и изнесува 12,3 години, наведуваат информативни агенции.

Иако овие податоци ги нема во извештајот на ACEA, дознаваме дека просечната старост на автомобилите во Србија е 17,3 години, што би ја ставило на врвот заедно со Грција, додека Босна и Херцеговина, државата со која некогаш бевме во заедничка држава СФР Југославија, би биле лидери бидејќи просечната старост од нивните автомобили е дури 17,8 години.

Ако прашаме која европска земја има најмлад возен парк, јасно е дека тоа е малиот и пребогат Луксембург со просек од 7,9 години, што е една година помлад од возниот парк што го возат Австријците и Данците.

Просечна старост на возила во Европа:

Грција 17.3

Естонија 16.6

Чешка 15.9

Латвија 15.2

Полска 14.9

Романија 14.9

Литванија 14.7

Словачка 14.7

Унгарија 14.6

Шпанија 13,9

Португалија 13.6

Хрватска 13.3

Финска 12.9

Италија 12,5

ЕУ 12.0

Холандија 11.7

Словенија 11.2

Франција 10.8

Норвешка 10.8

Шведска 10.7

Велика Британија 10.3

Германија 10.0

Швајцарија 10.0

Белгија 9,8

Ирска 9.1

Австрија 8,9

Данска 8,9

Луксембург 7.9

НАЈНОВИ