Маслиновото гранче станува дел од автомобилот

Маслинките се консумираат насекаде низ светот, а сега Ford истражувал користејќи ги гранките, гранчињата и листовите фрлени за време на бербата за да произведе поодржливи автомобилски делови…

Тестот беше спроведен како дел од проектот COMPOlive, кој е посветен на промена на животната средина во производството на маслинки, користејќи биокомпозит наместо пластика и поддршка на кружната економија.

Според агенциите, користењето отпад од маслинки за автомобилски делови може да го намали количеството пластика што се користи во таквите делови и да поддржи почист воздух во локалната област со избегнување на согорување како начин за отстранување на отпадот.

Инженерите направија прототип на потпирачот за нозе и делови од стеблото користејќи отпад од маслинки. Тестирањето покажа дека произведените делови се робусни и издржливи, а Ford сега го проценува процесот за масовно производство за потенцијално да ја искористи технологијата за испорака на следниот бран електрични возила.

За тестирање, отпаден материјал е земен од маслинови насади во Андалузија, Шпанија, регионот со најголемо производство на маслиново масло во светот.

Прво, инженерите во европското седиште на Ford во Келн, Германија, користеа паметна технологија за симулација за да ја тестираат употребливоста на маслинови дрвја во однос на издржливоста и обликувањето.

Потоа би можеле да продолжат со производство на прототипови. Се состои од 40 отсто влакна и 60 отсто рециклирана полипропиленска пластика. Материјалот потоа се загрева и се вбризгува во калапот на избраниот дел. И резултатите се одлични!

 

НАЈНОВИ