Mazda инсталира сигурен и моќен хибрид на Toyota

Доаѓаат промени на европскиот пазар со новиот модел CX-5?!

Mazda традиционално е бренд кој се придржува до квалитетот, дизајнот и карактеристиките на возење. Ова е особено видливо во сегментот на SUV возила, каде што брендот постигна голем успех благодарение на моделите CX-30 и CX-5, иако вториот е на крајот од својот производствен циклус.

Затоа веќе почнуваат да размислуваат за замена, која наводно има хибридна механика од Toyota. Ако порано беше само гласина, сега е делумно потврдено бидејќи еден од најважните светски модели на марката, Mazda CX-50, доби опција која се напојува со потполно истиот хибриден систем како Toyota RAV4.

Хибридниот погонски агрегат на Toyota обезбедува доверливост и (релативна) штедливост. Се состои од 2,5-литарски атмосферски бензински мотор, кој работи во „Аткинсон циклусот“, а му помагаат еден или два електромотори, во зависност од тоа дали е погон на сите тркала или не. Моќноста е 218 КС и 222 КС.

Новата Mazda CX-5 се очекува да се појави на пазарот следната година…

НАЈНОВИ