Mercedes-Benz донесе важна стратешка одлука

Mercedes-Benz откри дека ќе испорача 25 нови модели во текот на 2024 година, истакнувајќи дека подостапните автомобили ќе бидат меѓу главните двигатели на продажбата оваа година, наместо електричните возила…

Германците неодамна се откажаа од три модели од вкупно седум „поволни“ модели што некогаш ги нудеа. Овој потег е во согласност со одлуката да се фокусираме на луксузни модели наместо да сакаме да ги задоволиме сите, пишува Seebiz.

Од Mercedes велат дека производните циклуси се главната причина за промената во продажната стратегија. Генерално, меѓу 25-те нови модели, не треба да очекуваме поевтини автомобили од пониска класа. Подостапните автомобили за кои Mercedes зборуваше за Automotive News се модели како освежената E-Class, новиот CLE и GLC во хибридна форма.

Претставниците на Мерцедес, исто така, рекоа дека ќе се оддалечат од електричните возила, особено во САД, и наместо тоа ќе го зголемат опсегот на возила со внатрешно согорување и хибридни возила. Со други зборови, сега е време да се фокусираме на автомобили што луѓето навистина сакаат да ги купат.

Производителите се свесни дека им требаат поевтини автомобили за продажба за да останат профитабилни.

„Мерцедес останува во контакт со реалноста наместо да се обидува да ја промени. Минатата година покажа дека не смеете да изгубите контакт со реалноста. Поевтините возила, помалите класи, им овозможуваат на потрошувачите да го пробаат она што го нуди брендот и да останат во семејството“, вели Иван Друри, директор на Edmunds Insights, кој го анализира пазарот на автомобили.

Како што стојат работите, Мерцедес внимателно се обидува да одржи рамнотежа. Но, тоа не значи целосно укинување на електричните модели. Електричните автомобили ќе продолжат да излегуваат на пазарот, а некои, како Concept CLA, може да бидат дури и релативно достапни.

НАЈНОВИ