Mercedes го слави производството на своето 10-милионито возило во својот производствен погон во Бремен

Фабриката на Mercedes-Benz во Бремен достигна импресивно тркалезна бројка во својата 46-годишна историја, броејќи до 10-милионитото возило со ѕвездата на хаубата или маската….

Славеничкото возило е целосно електричното EQE. Електричните возила и plug-in хибридите се составен дел од производното портфолио на фабриката.

Моделот EQC беше првото масовно произведено електрично возило на Mercedes-Benz во 2019 година и беше интегрирано во сериското производство во Бремен. Оттогаш, производството во Бремен го опфати целиот асортиман на погонски технологии.

Целосно електричниот деловен седан EQE е изграден на истите линии како возилата со конвенционален погон од 2022 година.

Покрај тоа, фабриката на Mercedes-Benz во Бремен е водечка фабрика за C-Class и исто така го контролира производството на GLC во глобалната производствена мрежа.

Инаку, минатата 2023 година, околу 277.000 возила излегоа од производната лента во Бремен.

По повод производствениот јубилеј, фабриката од колекцијата го извлече и возилото кое беше првото возило со ѕвезда што излета од производната лента во Бремен во 1978 година: Mercedes-Benz 123 T-моделот.

„Производството од 10 милиони возила уште еднаш ја нагласува ефикасноста и флексибилноста на локацијата во Бремен. Им честитам на сите колеги за овој исклучителен тимски настап. Вашата посветеност, вашата страст и вашата посветеност да изградите совршен Mercedes-Benz за секој клиент ја овозможуваат успешната приказна на оваа фабрика “, рекол на одбележувањето на пригодата, Јорг Бурцер (Jörg Burzer), член на Управниот одбор на Mercedes-Benz Group AG одговорен за производство, квалитет и управување со синџирот на снабдување.

НАЈНОВИ