Volvo почна да го префрла производството на електрични возила во Белгија

Volvo почна да го преместува производството на кинески електрични возила во Белгија, во очекување на Европската унија (ЕУ) да продолжи со репресијата на увозот субвенциониран од Пекинг, објави Times…

Volvo, кој е во мнозинска сопственост на кинеската Geely, размислува да ја запре продажбата на кинески електрични возила во Европа доколку се воведат тарифи, пишува весникот, цитирајќи упатени во компанијата.

Сепак, во извештајот се додава дека префрлањето на производството на моделите EX30 и EX90 на Volvo од Кина во Белгија се очекува да ја негира потребата на компанијата да го стори тоа, и дека компанијата инсистира дека повеќе не размислува да ја прекине продажбата на електрични возила произведени во Кина, пренесуваат информативните агенции.

Производството на одредени модели на Volvo наменети за Обединетото Кралство исто така би можело да се пресели во Белгија, пишува Times.

Европската комисија (ЕК), која ја надгледува трговската политика во ЕУ, минатата година започна истрага за тоа дали целосно електричните автомобили произведени во Кина добиле дисторзии и оправдуваат дополнителни царини.

Истрагата против субвенционирање, официјално започната на 4 октомври, може да трае до 13 месеци. Комисијата може да наметне привремени компензаторни давачки девет месеци по започнувањето на истрагата.

Односите меѓу Кина и ЕУ беа затегнати од различни фактори, вклучително и поблиските врски на Пекинг со Москва по рускиот напад врз Украина.

ЕУ се обидува да ја намали својата зависност од втората по големина економија во светот, особено од материјалите и производите потребни за зелената транзиција.

НАЈНОВИ