На Европската унија и требаат осум пати повеќе полначи годишно до 2030 година

Новиот извештај на Европската асоцијација на производители на автомобили (ACEA) открива алармантен јаз помеѓу моменталната достапност на јавни станици за полнење на електрични автомобили во ЕУ и она што всушност ќе биде потребно за да се исполнат целите за намалување на CO2…

Продажбата на електрични автомобили во Европската унија порасна три пати побрзо од стапката на распоредување на полначи помеѓу 2017 и 2023 година, покажува извештајот на ACEA.

Гледајќи во блиската иднина, на ЕУ и требаат осум пати повеќе полначи годишно до 2030 година, според проценките на индустријата.

Минатата година низ ЕУ беа инсталирани нешто повеќе од 150.000 јавни полначи (помалку од 3.000 во просек неделно), со што вкупниот број достигна над 630.000.

Според Европската комисија, до 2030 година треба да бидат инсталирани 3,5 милиони полначи.

Постигнувањето на оваа цел би значело инсталирање на околу 410.000 јавни полначи годишно (или скоро 8.000 неделно). Тоа е речиси три пати повеќе од последната годишна стапка на инсталирање.

Сепак, ACEA проценува дека до 2030 година на европските патишта ќе бидат потребни 8,8 милиони полначи за EV.

За да се постигне ова, би било неопходно да се инсталираат 1,2 милиони полначи годишно.

Тоа е околу 22.000 неделно или осум пати повеќе од моменталната количина на инсталирани полначи на подрачјето на Европската Унија.

 

НАЈНОВИ