Остар пад на добивката на Porschе во првиот квартал

Оперативната добивка на Porsche AG во првиот квартал падна за 30% на 1,28 милијарди евра (1,4 милијарди долари), соопшти марката во сопственост на Volkswagen, во услови на потиснати потрошувачи во Кина…

Порше го означи почетокот на годината како веројатна ниска точка бидејќи производителот работи на лансирање на четири фејслифтирани модели.

„Во предизвикувачко опкружување, ние остануваме на курсот и решително ја следиме нашата стратегија“, се вели во соопштението на извршниот директор на Porsche AG, Оливер Блуме, кој исто така ја предводи матичната компанија на Porsche Volkswagen.

Германските производители на автомобили се борат со заживување на кинеската побарувачка, при што испораките на нивниот најголем пазар паѓаат кај конкурентите BMW и Mercedes и Porschе кои забележаа пад од 24 отсто во кварталните испораки.

Шефот за финансии на Porsche, Луц Мешке (Lutz Meschke), рече дека иако побарувачката во Кина останува предизвик, компанијата нема да прави компромиси за маржите со избегнување на ценовната војна што го зафати локалниот пазар.

Групацијата ја задржа својата перспектива за 2024 година за профитна маржа од 15%-17%.

НАЈНОВИ