Повеќе детали за календарот на MotoGP за 2024 година

Објавен е привремениот MotoGP календар за 2024 година – датуми, локации и патеки за сите 22 планирани трки…

Привремениот MotoGP календар за 2024 година ќе го задржи својот регионализиран пристап, групирајќи ги трките по географија До летната пауза има уште 11 кола, исто толку кола се очекуваат и по него. Катар се враќа како прво коло од сезоната на 10 март, пред првенството да се пресели во Португалија две недели подоцна.

Првите последователни трки се третото и четвртото коло, во Аргентина и Тексас. Португалија и Индија сè уште се предмет на договори пред да бидат потврдени. Казахстан (каде при гранката беше откажана во 2023 година) е предмет на договор и хомологација, но се планира за 16 јуни.

Унгарија е резервна трка во случај Казахстан да не може повторно да биде домаќин на MotoGP. Силверстоун ќе биде домаќин на првата трка по летната пауза.

Во втората половина на 2024 година има две тројни кола во низа – Индија, Индонезија, Јапонија, а потоа следат Австралија, Тајланд и Малезија. Сезоната ќе заврши на 17 ноември во Валенсија.

 

Еве како изгледа тој распоред:

24 март – Португалија

7 април – Аргентина

14 април – Тексас

28 април – Шпанија

12 мај – Франција

26 мај – Каталонија

2 јуни – Италија

16 јуни – Казахстан

30 јуни – Холандија

7 јули – Германија

4 август – Велика Британија

18 август – Австрија

1 септември – Арагон

8 септември – Сан Марино

22 септември – Индија

29 септември – Индонезија

6 октомври – Јапонија

20 октомври – Австралија

27 октомври – Тајланд

3 ноември – Малезија

17 ноември – Валенсија

НАЈНОВИ