Повеќе КС, повеќе несреќи: Дали моќта на автомобилот е поврзана со зголемени несреќи?

Анализирајќи ги извештаите за користење на илјадници автомобили, класифицирајќи ги по марка и просечна моќност на моторот, CarVertical се обиде да открие дали постои директна врска помеѓу моќноста на возилото и брзината и несреќите…

Како што пренесуваат специјализираните портали, студијата на податоци од 43 производители на автомобили откри дека во рамките на секоја марка, моделите со поголема моќност имаат поголем удел на возила кои доживеале сообраќајни несреќи, во споредба со моделите што располагаат со помала моќност.

CarVertical го зема примерот на Tesla, каде што е многу јасно дека колку е поголема моќноста на моторот, толку е поголем бројот на забележани оштетувања.

Ако земеме возила од 100 до 200 kW (135 до 271 КС), 53,6% имаат евидентирана историја на сообраќајни незгоди.

Бројот на несреќи се зголемува на 55,6% за моделите кои развиваат помеѓу 200 и 300 kW (271 до 407 КС), 58,3% од 300 до 400 kW (407 до 543 КС) и до 62% за оние со повеќе од 400 kW.

Од сите марки што ги разгледува CarVertical, BMW често се издвојува со своите натпросечни бројки.

Германската марка, на пример, има најголема стапка на оштетени моќни автомобили, имено 68,6% со мотори кои развиваат 400 kW или повеќе.

Сепак, многу страдаат и послабите BMW: 60,3% со 100 kW или помалку (135 КС или помалку).

Студијата ги следи и брендовите кои имаат помала просечна моќност и имаат многу помала стапка на несреќи.

Lancia, со удел на оштетени автомобили од 13,1%, е четири пати подобра од Bentley и неговите 53,1%.

Smart има најниска просечна моќност на моторот од сите тестирани марки и има стапка на падови од 19,4%. Следат Fiat и Peugeot со 22,08% и 33,85%, соодветно.

Два исклучоци има и кај послабите марки, кои имаат релативно висок процент на несреќи: Dacia (48,9%) и Suzuki (50,8%).

 

НАЈНОВИ