Повеќе од половина од продадените автомобили во Европа во 2023 година беа SUV модели

Минатата година категоријата SUV беше најпопуларна меѓу европските купувачи….

Според извештајот на Automotive News Europe, 51 отсто од вкупната продажба на автомобили на Стариот континент во 2023 година биле претставени со SUV модели. Во споредба со 2022 година, продажбата на овие возила во Европа е зголемена за 19 проценти.

Најпопуларните автомобили меѓу Европејците беа малите градски автомобили (Yaris Cross, Puma, Kamiq…) и средните теренци (Tucson, Tiguan, Peugeot 3008…), сегмент кој порано го зафаќаа компактни возила или подобро. Модели од класата „Golf“. Гледајќи ја вкупната бројка, возилата од овие два многу популарни сегменти се продадени во 4,1 милион примероци минатата година, пренесуваaт информативните агенции.

Исто така, сегментот на големи и премиум SUV модели порасна за 31 отсто во однос на 2022 година, со продадени 843.939 примероци.

Иако 2023 година беше многу добра година за теренци, можно е овој пазар да стагнира од оваа година. Поради зголемувањето на големината на новите автомобили од година во година, особено на теренците, Европската унија размислува да ја ограничи големината на идните автомобили, но и да воведе некои други ограничувања.

На пример, во некои големи градови како Париз, на сопствениците на овие автомобили ќе им се наплаќа три пати повеќе за јавен паркинг отколку за обични автомобили од оваа година.НАЈНОВИ