Stellantis ја започнува 2024 година со огромен скок на севкупните европски и електрифицирани пазари

* Stellantis го надминува позитивниот тренд од 2023 година во европското (EU29) рангирање на вкупните пазарни продажби, растејќи во јануари и во поглед на уделот на пазарот (19,7%, + 0,9 процентни поени во споредба со минатата година) и во обем (+17 ,6% )

* Франција, Германија, Италија и Британија забележаа двоцифрен раст, додека Холандија, Португалија и другите европски земји забележаа годишен раст

* Stellantis Pro One го продолжува своето неспорно лидерство во секторот за комерцијални возила, со пазарен удел од над 31% (+1,8 п.п. во споредба со минатата година) и зголемување на обемот од 20,6%

– Во првиот месец од годината, Stellantis потврдува позитивен тренд на продажба кој бележи раст во текот на 2023 година. на пазарен удел од 19 ,7%, што претставува зголемување од 0,9 п.п. во споредба со пред една година.

Германија се издвојува со извонреден пораст на продажбата од 61%, како и Велика Британија со раст од над 27%. Во Франција, користејќи го успехот на националната кампања за промовирање на социјалниот лизинг, Stellantis е лидер на пазарот и забележа раст од 19%, со што го удвои пазарот. Во Италија, Stellantis порасна за 14,1% (PC+CV) во споредба со минатата година и на тој начин ја потврди својата улога на лидер на пазарот: шест од неговите модели се пласираа во првите десет, вклучувајќи ја и безвременската FIAT Panda на првото место.

Значителен раст на продажбата е забележан и во Холандија и Португалија – каде Stellantis е лидер на пазарот – и во други европски земји каде што управува заедно со увозниците како што се Швајцарија, Шведска, Чешка и Ирска и Норвешка завршувајќи го јануари со забележителен + 57,7%, т.е +103,5%.

Деловната единица Stellantis Pro One Commercial Vehicles, која нуди широк асортиман на разновидни професионални возила за сите видови енергија, расте побрзо од вкупниот пазар во јануари и консолидира пазарен удел од 31,1%, со +20,6% волумен и +1,8 p.p. учество во однос на претходната година.

„Растот на Stellantis на сите клучни пазари во јануари е одраз на нашата колективна посветеност на иновациите и задоволството на клиентите“, рече Уве Хохгешурц (Uwe Hochgeschurtz), главен извршен директор на Stellantis за регионот на Поширока Европа. „Овој настап, како во однос на обемот, така и во однос на пазарниот удел во сите погони и сегменти, ја потврдува нашата позиција како незаменлив претендент за првото место во Европа. Испраќаме искрени честитки до нашите вработени и партнери за одличниот почеток на годината. Да продолжиме храбро да одиме напред, давајќи вредност и надминувајќи ги очекувањата на секој чекор од патот“.

На пазарот BEV (PC+CV), Stellantis рапидно расте, со пораст од 20% во споредба со претходната година, заземајќи 13,7% пазарен удел во Европа и води во различни сегменти BEV, покажувајќи позитивен напредок во однос на четвртиот квартал од 2023 година. Обемот на BEV и уделот на пазарот постојано се зголемуваат со двоцифрен раст во речиси сите земји, со што Stellantis доби позиција на подиум на неколку големи европски пазари. Во јануари, бизнисот со комерцијални возила на Stellantis во Европа забележа пазарен удел од 29% во сегментот BEV, речиси 14 часот. повеќе во споредба со декември 2023 година.

Марките, исто така, ја започнаа 2024 година со добро темпо, при што Citroen и Peugeot забележаа раст од 23%, т.е. 23,7%, Alfa Romeo +14,6%, Jeep +21,4%, Lancia +9,3%, Opel/Vauxhall +35,9%, а Fiat, Opel/Vauxhall и Peugeot исто така забележаа раст во сегментот BEV (PC+CV).

Со воведувањето на неколку нови модели во 2024 година, Stellantis планира да ја удвои гамата на целосно електрични модели во Европа до крајот на годината. Како дел од својот стратешки план Dare Forward 2030, компанијата останува посветена на иновациите, одржливоста и обезбедувањето вредност за своите засегнати страни.

ПР соопштение

НАЈНОВИ