Renault и Geely овој месец го финализираат заедничкото вложување

Renault и кинескиот Geely наскоро ќе го финализираат нивното заедничко вложување за мотори со внатрешно согорување и хибридни погонски единици на крајот на овој месец, откако беше постигнат договор во средината на минатата 2023 година…

Заедничкото вложување 50-50 ќе му овозможи на Renault да ги намали трошоците и да пристапи до нови пазари, а исто така ќе му помогне да го зајакне својот бизнис со моделите со мотор на внатрешно согорување, кои сè уште го сочинуваат најголемиот дел од неговите приходи.

Приближно 93% од продажбата на нови возила на Renault во 2023 година се проценува дека доаѓаат од неговите модели со мотори на внатрешно согорување и хибридни модели.

Заедничкото вложување ќе произведува мотори за брендови и од Renault Group и Geely, вклучувајќи ги Volvo, Proton, Nissan и Mitsubishi.

Исто така, се очекува да снабдува некои други производители, вклучително и други марки на автомобили и „други индустриски сектори“, пренесува Reuters.

Најголемиот светски производител на нафта, Saudi Armaco, најпрво изрази интерес да се вклучи на почетокот на минатата година и наскоро ќе објави план за инвестирање во заедничкото вложување.

Бизнисот на Renault се нарекува „Коњ“ (Horse) и е со седиште во Мадрид, со 9.000 поранешни вработени во Renault Groupe веќе работат во 8 (осум) производствени локации со производствен капацитет од 3,2 милиони единици годишно. Компанијата е присутна и во Аргентина, Бразил, Чиле, Португалија, Романија, Шпанија и Турција, а управува со три (3) центри за истражување и развој.

„Во 2040 година, возилата со внатрешно согорување и хибридни возила сè уште ќе учествуваат со повеќе од 50% од глобалната продажба“, рече извршниот директор на Horse, Патрис Хетел (Patrice Haetell) во средината на минатата 2023 година. експертиза. Horse ќе води на овие пазари.

Уникатно искуство и голем извор на колективна гордост е да се придонесе за создавање компанија од ваков обем. Сите тимови на Horse ширум светот се подготвени да го направат меѓународна референца во полето на мотори со внатрешно согорување и хибридни технологии“.

НАЈНОВИ