Стандардизација на полнење  на EV

Сите производители на автомобили преминуваат кон стандардот на Tesla полначите…

Последниот голем производител на автомобили што сега го поддржува пристаништето NACS е Stellantis.

NACS станува вистински заеднички стандард

Stellantis е најновиот производител кој се обврза на стандардот за полнење NACS на Tesla.

Stellantis беше последниот преостанат производител меѓу големите производители на автомобили што „опстојуваше“. Ова сега практично значи дека NACS станува вистински заеднички стандард.

Според соопштението за печатот, електричните возила од брендовите Stellantis (кои ги вклучуваат Peugeot, Citroen, Opel, Lancia, Dodge, Chrysler, Fiat, Ram, Jeep и Alfa Romeo) ќе почнат да користат NACS поврзување во одредени модели следната година.

Производителот на автомобили ќе понуди и адаптер за постоечки возила. Ова значи дека возачите ќе можат да ги полнат своите автомобили користејќи приклучоци за NACS или Комбиниран систем за полнење (CCS).

Stellantis вели дека неговото прифаќање на NACS произлегува од нејзината посветеност со шест други производители на автомобили за изградба на мрежа од повеќе од 30.000 станици за брзо полнење на автопатите и во урбаните области во Северна Америка до 2030 година.

Сите овие станици ќе поддржуваат NACS и CCS врски.

Производителот на автомобили им се придружува на Volkswagen, GM, Volvo, Polestar, Mercedes, Honda, BMW и Lucid во прифаќањето на стандардот NACS. Исто така, давателите на мрежна инфраструктура за полнење ЕВ ChargePoint и Electrify America, исто така, ветија дека ќе го усвојат стандардот NACS откако Tesla ги отвори приклучоците за другите производители на автомобили кон крајот на 2022 година.

НАЈНОВИ