Stellantis го проширува бизнисот во софтвер за возење

Мултинационалниот производител на автомобили Stellantis објави дека стекнал технологија и патенти за вештачка интелигенција и машинско учење од стартапот CloudMade .

Станува збор за компанија со седиште во Велика Британија, што пак од своја страна сигнализира проширување на бизнисот на Stellantis во областа на софтвер за возење.

Стекнувањето – како договор за имот – ќе го поддржи среднорочниот развој на STLA SmartCockpit и ќе ја зајакне софтверската стратегија на Stellantis наведена во Dare Forward 2030 година.

Како дел од аквизицијата, 44 инженери и развивачи на софтвер од CloudMade, посветени на развојот на технологијата за вештачка интелигенција, ќе се приклучат на Stellantis.

Рамковната архитектура на CloudMade овозможува максимизирање на вредноста на податоците користејќи три пристапи за учење: персонализирано учење, кое го предвидува однесувањето на поединецот во специфичен контекст; учење на флота, користење на податоци од сензори низ уредите за откривање и споделување карактеристики од реалниот свет; колективно учење, комбинирајќи податоци од реалниот свет со податоци од групи луѓе кои се разликуваат по карактеристики.

НАЈНОВИ