Tesla го запира производството во Германија

Американската марка на електрични автомобили од погоните во близина на Берлин, Германија, планирани и дополнителни, нови отпуштања на вработените…

Tesla ќе го запре производството во својата германска фабрика на пет дена во јуни за да ги подобри процесите во фабриката во близина на Берлин.

Tesla ќе го паузира производството во производствените области на возила и погонски агрегати во фабриката Gruenheide во близина на Берлин на 7, 14, 17, 27 и 28 јуни, рече портпаролот од фабриката.

Tesla веќе двапати го прекина производството на таа локација оваа година.

Во мај беше планиран еднодневен прекин на производството, додека во март работата беше прекината на неколку дена поради напад на демонстрантите кои подметнаа пожар.

Фабриката го произведува crossover моделот Model Y за европските пазари.

Продажбата на европскиот модел Y падна за 11 отсто на 9.329 единици во април и се намали за 17 отсто на 67.975 во првите четири месеци, според пазарните аналитичари Dataforce.

Компанијата планира да укине околу 400 работни места во фабриката во Груенхајде, што е приближно 3 отсто од работната сила во фабриката, поради забавувањето на пазарот на електрични возила во Европа.

 

НАЈНОВИ