Toyota го повлекува новиот Prius за корективна интервенција

Водата може да предизвика краток спој во електронските брави, што резултира со неочекувано отворање на вратата….

Тоyotа издаде отповикување за корективна интервенција за новиот Prius, бидејќи може да дојде до нагло отворање на задните врати предизвикано од краток спој. Ова повлекување влијае на приближно 55.000 модели на Prius од 2023 и 2024 година, како и на модели на Prius Prime (приклучен хибрид – plug in hybrid) во САД.

Сопствениците треба да внимаваат на информациите издадени од Тоyotа во врска со повлекувањето за корективна интервенција, кое треба да стигне до почетокот на јуни. Јапонскиот производител ќе ја спречи грешката со замена на прекинувачот со подобро решение на задните (леви и десни) врати. Додека не биде достапно поправка, Тоyotа побара од сопствениците во САД и Канада да ги активираат автоматските брави на вратите кога рачката на менувачот е поставена во положбата „парк“. Компанијата вели дека ова ќе помогне да се спречи ненамерно отворање на вратата доколку дојде до краток спој. Тоyotа повлекува околу 211.000 возила ширум светот, вклучително и во Азија и Јапонија.

Јапонската марка целосно го промени дизајнот на Prius за моделската 2023 година, кога хибридниот штедач со не многу атрактивен стил беше трансформиран во атрактивен, елегантен седан. Редизајнот дефинитивно помогна во продажбата, бидејќи тие скокнаа за 138,6 проценти во текот на првите три месеци од 2024 година.

НАЈНОВИ