Во Mercedes (се уште) не се откажува од бензинските и дизел моторите

Mercedes ги коригираше сопствените планови во врска со електричните автомобили…

Што значи ова за иднината, а што за планираната зелена транзиција во секторот патен транспорт?

Целта беше амбициозна: Mercedes планираше да произведува само електрични автомобили од 2030 година. Следната година германскиот производител планираше да продаде ист број чисто електрични автомобили и хибриди како возила со класичен мотор со внатрешно согорување.

Но, Mercedes е многу далеку од постигнување на таа цел. Стратегијата за целосна транзиција кон електрични автомобили ја „погреба“ лично шефот на Mercedes, Ола Келениус (Ola Källenius), во февруари годинава, а компанијата од Штутгарт го суспендира и поставувањето на нова платформа за електрични возила.

„Во наредните години ќе ги има и двете: електрични автомобили и ултрамодерни електрифицирани модели со внатрешно согорување. И ако побарувачката е доволно висока, ќе има длабоко во триесеттите години на овој век“, рече Келениус пред две недели во Генералниот секретаријат на компанијата. Собрание – и со тоа всушност уште еднаш јавно признавање на можеби најголемата погрешна пресметка во поновата историја на Mercedes.

Продажбата на електрични автомобили стагнира

Уделот на целосно електричните автомобили во вкупниот број регистрирани нови возила во првиот квартал од годинава во Mercedes изнесува околу десет проценти – исто како и лани. Со хибридите, е-автомобилите на Мерцедес сочинуваат околу 10 отсто од глобалниот биланс, што е многу далеку од прокламираното (50 отсто) до 2025 година.

И ова има последици: компанијата го запре развојот на нова платформа за електрични возила. Во автомобилската индустрија, платформите се нешто како градежни комплети, во кои се создаваат нови автомобили. Досега, платформите за електрични возила и класичните модели со внатрешно согорување беа исти – без разлика дали се работи за бензин, дизел, електрични модели или хибриди, сè се работеше на иста подвижна лента. Основната конструкција беше иста за сите модели, а во зависност од типот на возилото, во нив беше вграден соодветен погон.

Платформата „MB.EA-Large“ требаше да го промени тоа и да овозможи за прв пат дури и голем, луксузен модел да може да се состави од темел во верзија со е-мотор и тоа со зголемување во ефикасност, на пример во доменот на подобри, посилни батерии. Тоа беше амбициозна инвестиција во иднината на компанијата – но и скап проект. Премногу скапо за сегашните податоци за (слабата) продажба на електрични модели.

Неизвесната иднина на електромобилноста

За германскиот јавен сервис од Mercedes беше потврдено дека компанијата во секој случај сака да инвестира во електрична мобилност во иднина. Во моментов, како што беше официјално објавено, во прашање е само споменатата платформа, но не и електричните автомобили како такви.

Mercedes, како што е потврдено, ќе продолжи со понатамошен развој на батерии, мотори или софтвер.

Mercedes всушност само го следи трендот во автомобилската индустрија. Дури и BMW, по сопствено признание, не се откажува од моторите со внатрешно согорување, слична е ситуацијата и со Volkswagen (VW). И ова и покрај фактот што продажбата на Volkswagen е значително подобра од Mercedes.

Дали е загрозен крајот на планираната зелена транзиција во секторот за електромобилност?

Несигурност на клиентите

Производителите на автомобили реагираат само на желбите на клиентите, вели автомобилскиот експерт Фердинанд Дуденхефер (Ferdinand Dudenhöffer) во интервју за АRD. А клиентите во моментов се прилично неизвесни – поради дејствијата на политиката, вели тој. „Има многу негативни пораки кои доаѓаат од политичката сфера, поради овие пораки клиентите станаа повнимателни“, вели Дуденхефер.

Како пример, тој ја наведува ненадејната суспензија на субвенциите за електричните автомобили воведени од федералната влада. Тоа беше пред Божиќ минатата година.

Вреди да се спомене и медиумската помпа со која изјавата на шефицата на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен (Ursula von der Leyen), беше придружена со фактот дека веќе донесената забрана за продажба на бензински и дизел мотори од 2035 година во ЕУ треба да биде се преиспита. Сето тоа негативно се одразува на продажбата на е-возила, додава германскиот експерт.

Дополнително, во автомобилската индустрија има неизвесност поради претстојниот трговски конфликт со Кина. Вашингтон веќе воведе казнени тарифи од 100 проценти за е-возилата од Кина, поради можното нарушување на пазарната конкуренција. Во ЕУ има се погласни барања да се следи примерот на Американците.

Сепак, експертите предупредуваат на можноста за таканаречена „спирала на казнени тарифи“: доколку Кина воведе и специјални царини, што би можело да има значителни последици за германските производители на автомобили. Имено, Кина е можеби најважниот единствен пазар во моментов – особено во секторот за електромобилност.

 

НАЈНОВИ