Volkswagen отпушта илјадници вработени

Приина незадоволителната (намелената) побарувачка за електрични автомобили…

Германски Volkswagen планира да отпушти илјадници вработени поради незадоволителната побарувачка на клиентите за електрични автомобили и силната конкуренција од Кина, јавуваат германските медиуми.

Фабриката во градот Цвикау е прва во групацијата Volkswagen која е пренаменета за производство на електрични автомобили. Тој беше дизајниран да произведува 350.000 автомобили годишно, но само околу 230.000 возила излегоа од производните линии во 2023 година.

Околу илјада вработени на кои им истекуваат договорите на определено време до крајот на следната 2025 година, пишуваат медиумите, најверојатно нема да добијат продолжување на договорите. Конечната одлука за обемот на кратењето на работните места ќе биде донесена во август, изјави портпаролот на компанијата Кристијан Зомер (Christian Sommer). Дури минатата есен 800 работници во оваа фабрика не добија продолжување на договорот.

Според медиумите, по летниот распуст треба да се укине ноќната смена на двете производни линии.

 

НАЈНОВИ